Marko Podraščanin (©MN Press)
Marko Podraščanin (©MN Press)

Srbija udarila u zid, Poljska demonstrirala silu u Riminiju (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 29.05.21. | 18:31

Prvi poraz naših odbojkaša u Ligi nacija

Košmarni su za Srbiju dueli sa Poljacima. Ni posle tri godine odbojkaši Srbije nisu pronašli pobedničku formulu za dvostrukog uzastopnog šampiona sveta. Prvi pravi ispit u Ligi nacija neslavno se završio. Na obali Jadranskog mora Poljska je nošena sjajnim Vilfredom Leonom demonstrirala silu i sačuvala maksimalan učinak – 3:1 (26:24, 25:19, 21:25, 25:15)

Kubanac Vilfred Leon potvrdio je da kada je u elementu nema mu ravnih. Ušla je zvezda Peruđe izvanredno u meč, Poljska je plesala po taktovima Kubanca, koji je pre dve godine stekao pravo da igra za drugu selekciju. Nerešiva enigma bio je Vilfred Leon za izabranike Slobodana Kovača, koji su bili lišeni pomoći Srećka Lisinca.

Izabrane vesti

Srednji bloker povredio se na otvaranju turnira protiv Slovenije. Ostala je Srbija bez jakog aduta i evidentno je bilo koliko bez Lisinca ne fukcioniše sve kako treba u bloku. Takođe, na turnir Lige nacija nije doputovao kapiten Nemanja Petrić, pa je mašinerija Slobodana Kovača morala da napadne dominantne Poljake bez dve pokretačke poluge.

Ni kada su svi na okupu, a Srbija u punom sjaju, nije lako izaći na kraj sa jednom od najboljih svetskih reprezentacija. Poljska je sila i to je još jedanput potvrdila. U ovom trenutku Srbija nije kadra da joj parira, a poslednji trijumf nad Poljacima zabeležen je za vreme boravka Nikole Grbića na klupi naše selekcije.

Previše je problema imala Srbija kod blokova. Pucao je blok Srbije, a na drugoj strani mreže sprotivnik je bio pravovremen u tom segmentu igre. Upravo je postavljanje bloka donelo prevagu u prvom setu, ključne poene su Pojaci osvojili na taj način. Delovalo je da je Vilfred Leon nezaustavljiv, a u bloku su odbojkaše Srbije čekali Kamil Semenjuk i Jakub Kočanovski, koji su se gotovo uvek pravovremeno dizali. Izgubljen prvi set na razliku, uz propuštenu set loptu, uticao je na samopouzdanje Kovačevih momaka, Poljaci su se razgoropadili i raširili krila.


Nemoćna je Srbija bila u drugom setu, ali je smogla snage da produži meč. Znatno bolje su zaigrali odbojkaši Srbije u trećem, oni su bili ti koji povlače konce i nijednoga trenutka se nije dovodilo u pitanje da li će se meč produžiti. Nisu bili Poljaci na nivou iz prva dva seta, ali su sačuvali dovoljno energije za završni udarac. Smečovali su Srbiju u četvrtom, odlučujućem setu. Dominirali su Poljaci, plenili igrom i u velikom stilu utefterili drugu pobedu u Riminiju. Posle Italije oborena je i Srbija, osvojen je maksimalan broj poena i Poljska se pridružila Rusiji, Francuskoj i Japanu na vrhu tabele.

Do novog trijumfa Poljake je vodio Vilfred Leon sa 26 poena (13 iz servisa), Kamil Semenjuk je osvojio 17 (šest iz bloka), a Bartoš Kurek je doprineo pobedi sa 12 poena koliko je imao i Jakub Kočanovski. Kod Srbije su poenterski najubedljiviji bili Marko Ivović i Marko Podraščanin sa 13, a u stopu ih je pratio Aleksandar Atanasijević sa 11 poena.


A NACIJA ZA ODBOJKAŠE (RIMINI, ITALIJA) - 2. KOLO

Subota

Nemačka - Francuska 2:3

Iran - Rusija 1:3

Holandija - Japan 2:3

Australija - Bugarska 0:3

Poljska - Srbija 3:1

Italija - Slovenija 0:3

Argentina - Kanada 0:3

SAD - Brazil 0:3




tagovi

Muška odbojkaška reprezentacija SrbijeMuška odbojkaška reprezentacija PoljskeLiga nacija za odbojkašeLiga nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara